Tunele sub Bucuresti

Posted: May 2, 2010 in Random
Tags: , , , ,

Legendă urbană – Tunelele de sub Bucureşti

Mit sau Realitate???

Se ştie deja de forturile din jurul capitalei care au fost construite în vremea lui Carol I între  anii 1882-1894 , 36 la număr, care să apere cel mai important oraş al tarii, Bucureştiul. Din cele 36 azi mai stau în picioare doar 32. Cu un cost de 111,5 milioane lei aur, adică de trei ori bugetul anual alocat armatei române la vremea respectivă, aproximativ 620 milioane de euro în zilele noastre acestea s-au dovedit a fi inutile. Probabil cel mai util aspect al acestora este faptul că au fost legate între ele de o şosea (actuala Centura a Bucureştiului) şi de o cale ferată.

Acum, căutând pe net în stânga şi-n dreapta am găsit tot felul de mărturii legate de această “legendă urbana”. Voi cita câteva din acestea:

“Linia de metrou dintre Casa Poporului (aka Palatul Parlamentului) şi Eroilor este valabilă şi circulabilă. Dacă vă aduceţi aminte la TV în primavara, când au fost ploile mari şi în Bucureşti, se inundase acel tronson, iar în zona staţiei Izvor era riscul de prăbuşire a unui perete datorită presiunii… Au arătat ceva imagini de la o gură de canal din zona, dar le-au închis repede gura băieţii cu ochi albaştri

“Forturile germane din jurul Bucureştiului comunicau între ele şi zvonurile (!) spun că ar fi comunicat şi cu centrul de comandă din Buc. Majoritatea însa în momentul de faţă sunt în stare deplorabilă, iar subsolurile sunt pline de apă/namol. Ba mai mult, la construcţia clădirilor din zona Centura Capitalei, la săparea fundaţiilor s-au mai acoperit/întrerupt acele tunele (ştiu că la compania unde am lucrat înainte, situată lângă fabrica Tuborg, la turnarea fundaţiei au gasit “goluri” pe care le-au umplut cu pamant şi apoi au turnat betoanele. Muncitorii spuneau că s-au băgat în acele goluri şi că ele continuau, aşa că bănuiesc că tot tunele erau)”

“Alt tunel este cel care leagă palatul Cotroceni de Academia Militară şi apoi de actualul sediu MApN şi Casa Poporului. În 1990, imediat după Revoluţie, în zona Panduri au betonat câteva ieşiri de dimensiunea unei maşini, ieşiri ce aveau şi un fel de platforme gen lift. Aveam vreo 10 ani şi beleam ochii la muncitorii militari care lucrau lângă şcoala noastră şi mi-a rămas întipărită în minte. În continuare zona este deschisă şi protejată doar cu un gard de plasă şi lăsată o gură de ieşire gen canal.”

“Eu am lucrat un an la firma ACMS care are sediu lângă senat( sau fostul senat, e clădirea aia ciudată care iese dintr-o clădire veche , trebuie să o ştiţi ) şi am auzit de la cei care erau acolo când s-a construit clădirea că la subsol s-a găsit o intrare într-un tunel, dar de frică să nu se găseasca vr-un schelete ceva ( clădirea se afla pe fostul sediu al securităţii sau miliţie secţia 5 sau ceva de gen nu am înţeles exact, căruia i-au dat astea foc la revoluţie ), şi astfel să intervină băieţii cu ochi albaştri şi să închidă şantierul, s-a zidit tunelul şi s-a continuat construcţia.”

“Catacombele Bucurestiului nu pot fi deschise publicului- unele sunt blocate, altele sunt incluse în planurile MApN, MAI şi SRI. Din păcate, nu am putut publica în articol toate informaţiile (au
existat restricţii îndreptăţite din partea aurtorităţilor; în alte cazuri au fost reţineri de altă natură – teama unor pelerinaje în acele locuri). Însă ce vă pot spune: un ochi ager le vede prin Bucureşti. Există aceste guri de intrare care sunt vizibile în mai multe locuri din Bucureşti: Zona Cotroceni, Parcul Cişmigiu (mascate în spatele unor monumente), zona Lipscani, casa Poporului, Politehnica…zeci de locuri. Personal am vizitat câteva din ele, inclusiv pe cele din Piaţa Revoluţiei! Din pacate, au existat restricţii la publicare…”

………………….acestea sunt doar câteva din mărturiile persoanelor ce au avut contact cu aceste forturi şi tunele. Ceea ce ar trebui facut, ar fi ca aceste tunele să fie deschise publicului de către autorităţi, după modelul altor ţări europene ce au şi ele astfel de catacombe. Faptul că la noi sunt secrete în faţa omului de rând nu înseamna decât că, fie Statul Român are ceva de ascuns, fie că dovedim înca o dată ca suntem cu 50 de ani în urmă faţă de alte state….

Advertisements
Comments
  1. L. says:

    c’est merveilleuse

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s