Regula treimilor (rule of thirds)

Posted: October 10, 2010 in Uncategorized
Tags: , ,

Regula treimilor este una dintre cele mai cunoscute reguli de compozitie foto. Plasarea subiectului in centru fotografiei nu este, de multe ori, o idee buna. Un subiect central nu este foarte atragator pentru privitor si creaza o atmosfera statica. Pentru a capta atentia si pentru o compozitie dinamica este recomandat sa respecti regula treimilor. Practic, imagineaza-ti cadrul impartit in trei zone egale, atat pe verticala cat si pe orizontala. Liniile imaginare care imparta cadrul in treimi se numesc linii de forta. Pentru o combozitie bine echilibrata, plaseaza subiectul principal al fotografiei pe una dintre liniile de forta sau la punctul de intersectie dintre acestea.

Ca exemplu practic sa luam cazul unei imagini care contine o linie de orizont. Plasarea acesteia pe centru, tentatie careia multi nu ii rezista, imparte cadrul in doua jumatati si rezulta, de cele mai multe ori, o fotografie banala. In schimb, plasarea liniei orizontului pe una dintre liniile de forta va cobora sau va ridica orizontul si va sublinia fie cerul, fie elemente interesante de pe sol.

Subiectul fotografiei
Identifica intotdeauna subiectul fotografiei tale sau punctele principale de interes din cadru. Acesta trebuie sa fie clar vizibil si sa nu fie obstructionat de alte elemente sau sa se piarda intr-un cadru prea incarcat. Subiectul poate fi orice: o persoana, o floare, o cladire, un peisaj. Odata identificat centru de interes din fotografie cauta cai de a-l scoate cat mai bine in evidenta, incearca sa dirijezi atentia privitorului catre acesta. Iata cateva modalitati in care poti atrage atentia supra subiectului: plaseaza-l intr-un punct sau pe o linie de forta; foloseste o adancime mica de camp pentru a blura elemente din fata sau din spatele subiectului; apropie-te de subiect pentru a-l mari in cadru; foloseste culori sau forme contrastante pentru a scoate subiectul in evidenta.

Portrete
In cazul portretelor ai grija si la fundal, nu numai la subiect. De multe ori, fundalul contine elemente care, plasate incorect, pot distruge un portret. De exemplu, o linie plasata undeva la mijlocul capului persoanei fotografiate, nu lasa deloc o impresie buna. Asadar, in compozitia unui portret (si nu numai) concentreaza-te si pe fundal si incearca sa elimini orice element distractiv sau sa-l plasezi in cadru in asa fel incat sa nu deranjeze.

De obicei ochii sunt cea mai importanta parte a unui portret. Din acest motiv, trebuie plasati intr-un punct, sau pe o linie de forta si ai grija sa fie bine focalizati. De cele mai multe ori este necesar sa lasi mai mult spatiu in directia in care priveste subiectul portretului pentru a crea o senzatie de echilibru si pentru a sugera privitorului directia in care se uita subiectul fotografiei.

Un alt element de care fotograful trebuie sa tina cont este distributie zonelor luminoase si a celor intunecate intr-un cadru. De retinut ca ariile albe sau cele mai intens luminate atrag mai usor atentia, asadar trebuie conceputa o compozitie in care zonele albe sa avantajeze subiectul.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s