Aparatul, fabricat de grupul Laser Systems din Sankt Petersburg şi de un institut specializat din cadrul ministerului de Interne din Rusia este echipat cu un laser ce poate detecta de la distanţă vaporii de alcool. Dispozitivul este eficient şi în mers, la viteze de 120 km/oră.

Creatorii dispozitivului spun că raza acestuia nu este periculoasă pentru ochi, nici pentru corpul uman.

Principiul de funcţionare al aparatului este următorul: Senzorul este montat la câţiva metri înălţime de şosea, iar la trecerea unei maşini aparatul determină dacă vreunul dintre ocupanţii maşinii a consumat alcool sau nu. Rezultatele sunt trimise în timp real echipajelor de poliţie.

Deoarece are nevoie de o perioadă de testări, ” alcolaserul ” va intra în dotarea poliţiei rutiere ruseşti începând cu 2012.

Rusia ocupă unul dintre ultimele locuri în topul mondial privind siguranţa rutieră, dar şi în ceea ce priveşte raportul dintre numărul victimelor accidentelor rutiere şi numărul automobilelor înregistrate în această ţară. Numărul victimelor a scăzut în 2009, la circa 26.000, după ce înregistrase un “vârf” de 36.000 în anul 2007.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s